Saturday, December 19, 2009

ROYALE CHULAN KUALA LUMPUR - Part II

Breakfast di Warisan Coffee House. I'm not sure how much exactly per person because harga dah termasuk sekali harga bilik. But breakfast di Royale Chulan dalam kategori A - . Sedap (boleh dikatakan sedap), menarik, pelbagai dan menyeronokkan. Ha! makan perlu ada rasa seronok kalau tak seronok macam mana nak makan? betul tak?

Cuaca di Kuala Lumpur waktu pagi tidak la terik tapi cukup la I katakan memang silau kalau takde bumbung itu. Gentle readers? you have paid so much money so kalau tak selesa please inform the person incharge. Remember Guest is always right. So bila dah silau takde siapa pun yang offer nak turun kan bumbung electronik itu. Dengan penuh rasa perihatin dan I sendiri pun dah silau milau minta lah waiter tolong turunkan bumbung itu. BARU NAK BUAT LEPAS ORANG BAGI TAU.

Kitchen? Open concept. Pekerja? Ramai Bangla or Nepal what ever happened to undang-undang yang KERAJAAN gazardkan? Pekerja pekerja frontliner mesti orang tempatan? Senang cakap tiada penguatkuasaan. Malas nak cakap banyak. Karang kalau I fikir banyak ada yang tak mengundi PRU 13 nanti. Ooppsss UNDI ADALAH RAHSIA.



Nasi Goreng Nyonya: B +

Sambal Paru Goreng: A + + (memang excellent sedap sehingga menjilat jari oh ye PEDAS!)

Serunding Kelapa (clockwise):

( Serunding kelapa ni sebenarnya Serunding Jawa) Asalnya serunding kelapa ni ada letak daging tapi bila dah Melayu ubahsuai dagingnya hilang. Kalau tak percaya cuba hadiri jemputan kenduri kahwin di kawasan kampung yang diduduki oleh keturunan pure Jawa you'll find this type of serunding. Namun Orang Jawa pun dah modern susah nak jumpa serunding kelapa lagi. Nasib nasib la ye tak?

Lain Lain serunding: Serunding Ikan, Ayam & Daging rasanya memang sedap dan asli.



Omelette yang excellent! It is pretty easy to guess kalau cook tak pandai buat Omelette. Sebab Omellete yang sedap sepatutnya masak dan garing di luar tetapi masih cheezy di dalam. Kalau dah dalam luar masak itu telur dadar heheheheh nenek I pun mahir buat. Jangan kan Nenek I, I pun hari hari buat kakakakakaka



Roti Canai. Kategori B- but A - tolak for that curry. Err yang kuning tu I tak pasti kuah apa. Nak kata dalca pun bukan nak kata masak lomak pun bukan the taste? errrr I DONT LIKE IT!


Meg tanya I meehun apa I makan ni? I kata it's meehun sup yang. Meg tanya lagi meehun sup kalau sup macam air paip? I kata it's doesnt matter! as long as it's soup i can still telan and makan. But notice I put cili juruk dan limau untuk tambahkan kemasaman sup? that was because sup ni rasa macam letak ajinamoto jek! Meg kata ada kemungkinan sup ni sup ala ala sup Jepun kot? hmmmmmmm then I terfikir kalau macam ni la apa yang orang bangga sangat suka masakan Jepun? sebab rasanya macam air paip letak ajinamoto! Sup Tulang Melayu is the best!




Marissa Balqis and her Ernie love that watermelon and I dont know something like cerial kot? Very the warna warni and manis manis crunchy I pun suka.


No comments: